När resan betyder lika mycket som resmålet!

Tyskland-Luxemburg

Vinresa till Ahr, Saar, Luxemburg och Nahe 4 - 11 september 2021

Vi besöker Tysklands rödvinsparadis Ahr. Floden Ahr flyter genom området, och utmed dess branta skifferberg finner man vinodlingar. Området domineras av de röda vinernas druvor Pinot Noir och Pinot Madelaine. I de branta sluttningarna plockas druvorna för hand vilket ger extra  hög kvalité.

Färden bär vidare söderut och vi gör ett stopp i staden Trier som en gång i tiden var romarrikets huvudstad. Vi når fram till vinområdet Saar. Dess flod med samma namn är biflod till Mosel och är ett  litet men mycket exklusivt vitvinsområde. För två hundra år sedan var vinerna de dyraste i hela världen och upplever idag en renässans på grund av en enastående terroir för Rieslingdruvan och dess lite svalare klimat jämfört med Mosel. Vi övernattar två nätter i den historiska vinstaden Saarburg.

Resan fortsätter till storhertigdömet Luxemburg och dess vinområde. Det tillhör de minsta i Europa och sträcker sig längs floden Mosel som bildar gräns mellan Luxemburg och Tyskland. Vi provar vin från druvorna Rivaner, Elbing, Auxerrios och Riesling m.m. och gör även ett stopp i staden Luxemburg.

Färden bär söderut mot floden Nahe och dess vinområde med samma namn. Området är mycket vackert med böljande landskap och ett flertal olika terroirer vilket ger mycket växlande vinutbud. Vi övernattar i medeltidsstaden Bad Kreuznach som är områdets huvudort.

Program

Dag 1: Vi går på bussen i Skaraborg och startar på morgonen resan mot Helsingborg. Efter en bensträckare når vi fram till färjan som tar oss över Öresund, och det blir drygt två timmars bussresa genom Danmark innan vi är framme i Rödby. Då passar det säkert bra med en sen egen lunch på färjan, under tiden som den tar oss till Putgarden. Dagens slutmål är Leonardo Hotel Hamburg där dagen avslutas med middag. Transport ca. 64 mil.

Dag 2: Efter frukost startar färden mot vinområdet Ahr. Vi stannar utmed vägen för egen lunch, och sen eftermiddag anländer vi till staden Bad Neuenahr - Ahrweiler. Där checkar vi in på Hotel zum Sänger an der Ahr. Efter en stunds vila väntar vinprovning med olika varianter på röda viner och följs av middag på vingården. Transport ca. 48 mil.

Dag 3: Efter frukost väntar  guidad tur i staden Bad Neuenahr - Ahrweiler, en stad med två centrum med helt olika karaktärer. Bad Neuenahr kurorten som var en av de mest berömda i Europa för hundra år sedan, och Ahrweiler med medeltida karaktär. Det blir egen tid och lunch på egen hand innan vi besöker en vingård i området för provning. Kvällen avsluts med middag på hotellet. Transport ca. 3 mil.

Dag 4: När vi ätit frukost och checkat ut från hotellet startar färden mot vinområdet Saar. Vi stannar till i staden Trier där vi guidas runt med buss och till fots i den av romarna grundade staden. Där blir tid för shopping och egen lunch innan vi far vidare mot Saar och besök på vingård i orten Ayl. Vi checkar in på Hotel Saar Galerie, Saarburg, där dagen avslutas med middag på hotellet. Transport ca. 18 mil.

Dag 5: Efter frukost bär färden mot staden Luxemburg och väl framme guidar Johanna oss både från bussen och till fots. Vi får tid till egen lunch i staden innan färden bär vidare mot gränsorten Schengen, som bildar gräns mellan Tyskland, Luxemburg och Frankrike. Där stannar vi för att prova vin från området och bjuds på en palett av de viktigaste druvsorterna. Efteråt besöker vi Europamuseet i Schengen. Det var här som Schengenavtalet ratificerades 1985, och som utgjorde grunden för bildandet av EU. Vi åker tillbaka till hotellet i Saarburg där vi avslutar med middag. Transport ca, 10 mil.

Dag 6: Efter frukost och utcheckning tar oss bussen till vinområdet Nahe. Vi besöker en vingård med gott rykte för området för provning och lunch. Här görs främst vita viner, och de är kända för att vara väldoftande och kraftiga med pikant syra. Sedan väntar guidad tur i medeltidsstaden Bad Kreuznach, och vi checkar in på Landhotel Kauzenberg, Bad Kreuznach. Dagen avlsutas med gemensam middag på hotellet. Transport ca. 14 mil.

Dag 7: Efter frukost startar vi färden mot Sverige. Vi tar en kortare paus innan vi stannar utmed vägen för egen lunch. Färden bär vidare norrut, och framåt sen eftermiddag är vi framme vid vår övernattning, hotell Tryp by Wyndham, Bad Bramstedt. Dagen avslutas med gemensam avskedsmiddag. Transport ca. 62 mil.

Dag 8: När vi ätit frukost fortsätter vi norrut till Puttgarden, där färjan till Rödby tar oss över till Danmark. Efter drygt 2 timmar är vi framme vid färjeförbindelsen Helsingör - Helsingborg. Drygt fyra timmar senare, med paus för egen middag , bör vi vara åter i Skaraborg vid 20.00-tiden. Transport ca. 63 mil.

 

Resfakta

Pris: 11.700 kr/person med del dubbelrum, enkelrumstillägg 1.800 kr.


Ipriset ingår: Bussresa i modern helturistbuss inkl. färjor och vägskatter. 7 övernattningar med frukost på trestjärniga hotell, 7 middagar, 1 lunch, 5 vinprovningar, 1 inträde till museum, 4 guidade turer, samt Johanna Strotman och Bo Högbergs tjänster.

 

Priset på resan är bestämt av valutakursen 1 Euro = 10,20 SEK. Vid stora förändringar av kursen sker justering av priset, och kommer fastställas 1 månad innan avresa.

Stenstorps Buss är ansvarig arrangör för resan och har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
4/9BussTyskland-LuxemburgMer än 811 700:-BokaMer information
Powered by Travelize