När resan betyder lika mycket som resmålet!

Lysekil-Toscana

Toscana/Aosta/Alsace 2 - 11 oktober 2022

Toscana har allt som en konstälskare, den historiskt intresserade och den finsmakande livsnjutren kan tänka sig: Bedårande viner, konst, praktfulla historiska byggnader och alltsammans inom det vackra toskanska landskapet med mjuka böljande kullar täckta av vinrankor, rosmarinbuskar, cypresser och olivträd. De små städerna som klänger sig fast på kullarnas toppar verkar inte ha förändrats mycket sen Rafael och Leonardo da Vinci gjorde sina berömda målningar. Vi stannar en natt i Pisa för att sedan fortsätta till kulturstaden San Gimignano. Vi bor två nätter på Le Terre Rosse med lantligt boende omgivet av vinodlingar och olivlundar och två nätter lantligt på agroturismo IL Greppo nära den mytomspunna staden Montepulciano. På hemvägen stannar vi en natt i Alperna inklämd mellan mäktiga alptoppar och där landskapet bjuder på fantastisk utsikt. De två sista nätterna bor vi i pittoreska Alsace, som är en pärla i nordöstra Frankrike. 

Våra guider på resan är Anna Rudh och Bo Högberg

Resan är gjord i samarbete med Lysekils Munskänkar.

Program

Dag 1, sön. 2 okt.

På förmiddagen tar vi bussen till Landvetter, Göteborg. Planet lyfter kl. 13.55, och landar kl. 16.30 i staden Pisa. Stenstorps Buss hämtar upp oss och vi checkar in på Hotel Royal Victoria som är ett vintage hotell beläget i hjärtat av Pisa. Dagen avslutas med gemensam middag. Bussresa ca. 17 mil.

Dag 2, mån. 3 okt.

Efter frukost guidar oss Anna runt i den historiska staden och vi besöker bl.a. lutande tornet i Pisa. När vi ätit lunch på egen hand bär färden mot Le Terre Rosse, strax utanför San Gimignano där vi ska bo två nätter. Efter en skön eftermiddag står vår första italienska middag framdukad. Bussresa ca. 9 mil.

Dag 3, tis. 4 okt.

Efter frukost når vi inom fem minuter kulturstaden San Gimignano. Där känns det som om tiden stått stilla sedan 1300-talet. Vi insuper stadens unika atmosfär, äter lunch på egen hand och provar kanske deras"världsmästarglass". Vi far åter till Terre Rosse och tar en kort promenad till Fattoria San Donato för vinprovning, matlagningskurs och middag. Bussresa ca. 2 mil.

Dag 4, ons. 5 okt.

Efter frukost beger vi oss mot vinområdet Chianti Classico. Vi gör ett stopp i staden Greve som ligger i hjärtat av området. Staden är känt för sin trekantiga piazza med alla dess butiker och möjligheter att prova vin. Där äter vi egen lunch för att sedan bege oss till närbelägna och svenskägda Terreno Azienda Agricola för att prova dess viner. Vi fortsätter mot sydost och installerar oss lantligt på agroturismo IL Greppo som ligger ett stenkast från mytomspunna Montepulciano. Efter några timmars vila väntar gemensam middag. Bussresa ca. 16 mil.

Dag 5, tor. 6 okt.

Efter frukost bär färden av mot Montepulciano. Denna medeltida stad är belägen på en klipphylla. Vi strövar runt i staden, shoppar eller bara njuter av den magnifika utsikten. Vi äter egen lunch och sedan väntar vinprovning på Fattoria dei Barbi som är kända för sina kvalitetsviner Brunello di Montalcino. Återfärd mot Montepulciano och vårt boende för att sedan köra till närbelägna vingården Villa St. Anna. Här är det mor och två döttrar som regerar. Vi njuter av en måltid som består av fyra viner i kombination med områdets lokala mat. Bussresa ca. 8 mil.

Dag 6, fre. 7 okt.

Efter frukost lämnar vi Toscana och far norrut. Vi stannar på vägen och äter lunch på egen hand. Dagens slutmål är Aostadalen som ligger insprängt mellan alptopparna. Vi provar vin på familjeägda vingården Lo Triolet och övernattar på hotellet i Chamonix. Dagen avslutas med gemensam middag. Bussresa ca. 60 mil.

Dag 7, lör. 8 okt.

Efter frukost tar vi kurs mot Alsace. Äter egen lunch utmed vägen och på eftermiddagen är vi framme i den trivsamma byn Ribeauvillé i Alsace. Här ska vi stanna två nätter på Hotel Menestral. Det blir tid till sightseeing bland medeltida hus och trånga gränder. Första kvällen äter vi typisk Alsace middag. Bussresa ca. 49 mil.

Dag 8, sön. 9 okt.

Vi får möjlighet att äta sen frukost för att sedan besöka Weingut Vogel som ligger i det tyska vinområdet Kaiserstuhl, Baden. Där bjuds vi på Tarte Flambeé i kombination med deras sortiment av viner. Färden går sedan tillbaka till vinbyn Ribeauvillé, för att frampå eftermiddagen prova välkända Alsace viner. Dagen avslutas med middag på hotellet. Bussresa ca. 10 mil.

Dag 9, mån. 10 okt.

Vid 8-tiden lämnar vi Alsace, korsar floden Rhen och kommer in i tyska Baden. Fika och lunch efter vägen. Vi övernattar på Leonardo Hamburg Stillhorn, där bjuds vi på avskedsmiddag. Bussresa ca. 74 mil.

Dag 10, mån. 11 okt.

Vi satsar på att komma iväg kl. 08.00 för vidare färd med färjan Puttgarden-Rödby. Efter 20 mil i Danmark är vi framme vid färjeförbindelsen Helsingör-Helsingborg. Drygt fyra timmar senare, med paus för egen middag, bör vi vara tillbaka i Lysekil vid 20.00-tiden. Bussresa ca. 69 mil.

 

 

Resfakta

Pris: 18.600:-/person med del i dubbelrum. Enkelrumstillägg: 3.000:-.

I priset ingår: Transfer Skaraborg och  Lysekil  till Landvetter, flygbiljett, bussresa i modern helturist buss inkl. färjor och vägavg., nio övernattningar i dubbelrum med frukost på tre/fyrstjärniga hotell, exkl. dryck, 9 middagar, 1 lunch, 7 vinprovningar samt Anna Rudhs och Bo Högbergs tjänster.

Valutakursen är satt utifrån 1 EUR = 10,20 SEK.

Sker valutaförändring uppåt eller neråt kommer justering att ske. Den aktuella kursen fastställs en månad före avresa.

Enoteca Gärdstorp är ansvarig arrangör för denna resa, och har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

FULLT!

Powered by Travelize