När resan betyder lika mycket som resmålet!

Apulien 24 oktober - 2 november 2017

För många av oss svenskar är Apulien en okänd del av Italien. Dit far inte så många turister och landsdelen är genuin och exotisk. Apulien är en blandning av grekisk, romersk och italiensk kultur där de olika kulturerna gör sig mest påminda i de väl bevarade städerna. 
Alberobello med sina vita "Trullihus", ofta runda med gråa koniska kalkstenstak finner vi ingen annanstans i Italien. Staden Matera som är Europas kulturhuvudstad 2018 har bosättningar "grotthus" uthuggna direkt i berget. Här bodde människor med husdjur i en större stadsbyggnation inpå 1940-talet och allt detta finns bevarat.
Lecce benämns ofta som lilla Florens och är Syditaliens bäst bevarade barock stad. Den gamla stadskärnan har ett överdåd av arkitektoniska byggnader.
Landskapet i Apulien är präglat av stora odlingar med olivträd. De är mycket mäktiga och gamla, vissa upp till 3000 år gamla och varje träd är ett eget konstverk som närmast ger en sakral upplevelse. Ofta är olivlundarna omgärdade av väl lagda stengärdsgårdar av kalksten och ger en mytomspunnen inramning av landskapet.
Det lokala köket är präglat av vad bönderna odlar och vilka husdjur de har. På gårdarna finns kor, grisar och får. Grönsaker, spannmål till bröd och pasta och ost utgör grunden för hur en matsedel är utformad.
Vinet från Apulien håller ofta hög kvalité till mycket humana priset. Speciellt gäller det röda viner gjort på druvorna Primitivo och Negro Amaro. De tål lång lagring och uppvisar stor finess och balans. Vår guide Anna Rudh är med oss under hela vistelsen i Apulien.

Reseledare på Apulien resan är Anna Rudh och Bo Högberg

   

 

Apulien program

Dag 1 På natten kör Stenstorps Buss oss till Landvetter. Vi anländer till Bari vid lunchtid med mellanlandning i Berlin. Italiensk buss tar oss till Masseria Giummetta. Det är en mycket gammal gård som ägs av två syskon. Där vi provar olivolja på riktigt gammalt vis. Bussen kör vidare till renässans staden Lecce och vi checkar in på 8piuhotel. Dagen avslutas med gemensam middag på hotellet. Busstransport ca.34 mil varav 16 mil i Sverige

 

Dag 2 Efter frukost beger vi oss till Antica Cantina i Copertino. Där provar vi både vita och röda viner som är typiska för området och håller hög nivå i förhållande till pris. Vi åker ner till Medelhavet och äter lunch på den lilla restaurangen La Nave som ligger precis invid vattnet. När vi är tillbaka i Lecce guidar Anna oss runt i staden. Dagen avslutas med middag på egen hand i Lecce. Busstransport ca.10 mil.

 

Dag 3 Efter frukost bär färden mot Castello Monaci. Det är ett anrikt slott som ligger på den Apuliska landsbygden. Vi provar deras viner och äter egen lunch i närheten innan vi far vidare mot staden Manduria som är druvan Primitivos absoluta hemvist. Vi provar vin på Cantina Produtti Vini Manduria, och de har mycket prisvärda viner till hög kvalité. Vi checkar in på Masseria Chiancone som tidigare var en feodal gård. Gemensam middag på Masserian.  Transport ca.15 mil

 

Dag 4 Efter frukost åker vi till Alberobello som är berömt för sina Trullihus. Efter att Anna guidat oss runt och att vi kanske provat dess berömda glass på någon av stadens serveringar far vi till Azienda Agricola Zio Peppe för att äta lokal lunch med råvaror från gården. På eftermiddagen besöker vi den "vita staden" Ostuni. Denna medeltida stad ligger på en klippa som höjer sig mäktigt över landskapet. Åter till Masseria Chiancone för egen middag. Transport ca.10 mil

 

Dag 5 Efter frukost besöker vi Martina Franca en stad med mycket atmosfär och historiska byggnader. Sedan bär det av mot Trulli il Castagno där vi deltager i en matlagningskurs med lokala rätter och med råvaror som är hämtade från gården. Den gemensamma lunchen ackompanjeras av deras lokala vin. Bussen tar oss vidare till Staden Matera som är utsedd till Europas kulturhuvudstad år 2018. Vi checkar in på Albergo Italia och dagen avslutas med egen middag. Transport ca.10 mil

Dag 6 Efter frukost guidaa vi av Anna i den ursprungliga stadsdelen där husen ligger i bergssluttningar delvis uthuggna direkt i berget. Så bodde människor där med sina husdjur inpå 1940-talet. Vi äter egen lunch på någon av stadens restauranger. Eftermiddagen ägnas åt egna upptäckter och kanske lite shopping innan vi äter gemensam middag på mysig restaurang. Transport 0 mil

Dag 7 Bussen kör oss till flygplatsen som ligger strax utanför staden Bari. Vid lunchtid landar vi på flygplatsen Malpensa, Milano. Där står Stenstorps Buss redo att ta oss norrut. Våra inköpta viner är då redan lastade på bussen. Vi äter egen lunch utmed vägen innan vi når fram till alpbyn Introd och vinbonden Marco Martin. Vi provar både vita och röda viner som odlats upp till 1000m över havet. Det ger en speciell karaktär åt vinerna. Vi checkar in på Hotel Ruitor som ligger in en annan alpby alldeles i närheten. Gemensam middag på hotellet. Transport ca.24 mil

 

Dag 8 Efter frukost bär färden genom ett mäktigt alplandskap mot Frankrike. Vi äter egen lunch utmed vägen och frampå eftermiddagen når vi fram till Hotel Wiedenreuter Hof beläget strax utanför staden Emmendingen. Dagen avslutas med gemensam middag på hotellet. Transport ca.52 mil

 

Dag 9 Efter frukost startar vi färden mot norra Tyskland. Vi äter egen lunch utmed vägen och checkar in på Egestorfer Hof Egestorf. Gemensam avskedsmiddag på hotellet. Transport ca.70 mil

 

Dag 10 Efter frukost startar vi färden mot Sverige. Vi når färjan i Puttgarden efter ca.2½ timma. Färden över till Danmark tar ca.45 minuter. Efter ytterligare bussfärd genom Danmark är vi framme vid Helsingör efter ca 2½ timma. Vi stannar för middag utmed vägen i Småland. Går allt bra är vi tillbaka i Skövde vid niotiden. Transport ca.74 mil

Resfakta och bokning

Avresa måndag 24 oktober, hemkomst onsdag 2 november 
Pris per person i dubbelrum: 14700kr
Enkelrumstillägg:1700 kr
Priset på resan är bestämt av valutakursen 1€ = 9.60 SEK 
Det definitiva priset kommer att fasställas 30 dagar före avresan beroende på valutakursen vid det aktuella tillfället.
Frivilligt avbeställningsskydd: 250 kr (gäller ej flygbiljett)
I priset ingår transfer till Landvetter, flyg Landvetter - Bari, flyg Bari - Malpensa/Turin,  bussresa i modern helturistbuss inklusive färjeavgifter och vägskatter, busstransport i Apulien,  9 övernattningar på tre eller fyrstjärniga hotell, halvpension exkl. dryck, 4 vinprovningar, 1 olivolje provning, 1 matlagningskurs, samt reseledarna Anna Rudhs och Bo Högbergs tjänster.

 

Powered by Travelize