Piemonte Emilia Romagna
Piemonte och Emilia Romagna 21 - 30 september 2025
Piemonte och landskapet Lange bjuder på ett säreget och alldeles speciellt vinlandskap. Stora delar av området utgörs av ett kuperat och böljande vinlandskap. Det ger förusättningar för de världsberömda vinerna Barolo och Barbaresco. Tre nätter bor vi mitt i detta vackra landskap på Carlin Carlota och Casa Nicolini, som är små agroturism med egen restaurang där det bästa från det lokala köket provas med områdets viner.
Emilia Romagna och Poslätten tillhör Italiens bördigaste jordbruksområden, och därmed tar området matkulturen till gastronomins höjder. Vem har inte hört talas om prosciotto, culatello, coppa, colatia m.m. Härifrån kommer också den välsmakande och välkända Parmesanosten. Det lokala köket tillsammans med områdets viner ger unika smakupplevelser. Vi bor två nätter i Fidenza och en natt i Parma som är känd för sin rika historia.
Resan går vidare genom den vackra Adigedalen och upp mot Brennerpasset. Det blir tre övernattningar på väg tillbaka mot Sverige. Vi stannar till vid två tillfällen på hemvägen för att prova vin, och de kan vara trevliga att ta med sig hem från resan.
Program
Preliminärt program
Dag 1, Resan startar sen natt med transfer Skaraborg - Landvetter. Planet lyfter kl. 06:00 mot Turin, med mellanlandning in Paris, och är frammer kl. 10:25. I Turin möter Stenstorps Buss upp med vårt bagage och färden bär av vidare mot Barbresco, Piemonte. Vi stannar utmed vägen för egen lunch innan vi checkar in på Carlin Carlota och Casa Nicolini. Där njuter vi av det vackra landskapet medan vi njuter av ett glas av det lokala vinet. Det blir en stunds vila innan vår första middag är framdukad på Casa Nicolini. Transport ca. 21 mil, varav 14 mil i Sverige.
Dag 2, Efter frukost tar vår lokala engelstalande guide Susanne Bayer oss med till närliggande staden Alba. Vi guidas runt och det blir tid för en kopp kaffe innan vi far vidare mot Univerità dei Cani da Tartufo för att leta tryffel med hund. Besöket avslutas med lättare lunch. Bussen tar oss vidare genom det vackra vinlandskapet i Barbaresco, och snart är vi tillbaka på våra boenden. Det blir en stunds egen tid innan vi provar de berömda vinerna Barbaresco, Lange Nebbiolo, Barbera och Dolcetta hos Roberta Vogera på Calin Carlota. Dagen avslutas där med gemensam middag. Transport ca. 4 mil.
Dag 3, Efter frukost bär färden ut i det vackra landskapet runt staden Barolo. Vi besöker La Morra som är beläget på en höjd med fantastisk utsikt över de mytomspunna kullarna i Barolo området. Resan går vidare till byn Barolo som är en av Italiens mest välkända vinbyar. Där strövar vi omkring och intar kanske en fika innan vi far vidare mot vinbyn Diano d´Alba och vingården Fratelli Savigliano. Vi provar deras sortiment av viner och då även det berömda vinet Barolo. Provningen ackompanjeras med en lättare lunch. Det blir säkert en stunds vila innan dagen avslutas med middag på Casa Nicolini. Transport ca. 7 mil.
Dag 4, Efter frukost lämnar vi området Lange och beger oss norrut mot Emilia Romagna. Det blir besök på den lokala marknaden i Busseto, och där finns det mesta som man behöver. Vi strosar omkring någon timma och kanske passar det med förmiddagsfika. Sedan far vi vidare till Salumificio Rossi som är känd i området för sin Culatello skinka. Vi bjuds på lunch och sedan väntar Fidenza Outlet för den som vill shoppa. Där finns en mängd klädvarumärken att välja mellan för den som är stadd i kassan, men också butiker för normala plånböcker. Bussen tar oss sedan till Hotel Astoria, Fidenza som ligger precis i utkanten av den gamla stadskärnan. Dagen avslutas med egen middag i staden. Transport ca. 21 mil.
Dag 5, Efter frukost besöker vi Caseificio La Madonnina, Scipone som framställer Parmesanost. Vi får se hur mjölken förvandlas genom de olika stegen till färdig Parmesanost. Vi far mot staden Modena med egen lunch utmed vägen till Acetaia di Giorgio. De framställer balsamvinäger enligt urgamla metoder, och där processen tar många år innan balsamvinägern blir färdig. Vi far tillbaka till hotellet i Fidenza för en stunds vila eller en tur på egen hand i stadskärnan. Dagen avslutas med middag i Guiseppe Verdis födelseby Roncole Verdi på Ristorante Vecchio Mulino. Transport ca. 20 mil.
Dag 6, Efter frukost åker vi till gården La Bandina som är en liten familjeägd vingård. Där bjuds vi på lunch, och deras sortiment av vin provas tillsammans med lokala läckerheter. Bussen tar oss sedan till staden Parma för incheckning på Novotel Parma Centro som är beläget strax utanför stadskärnan. Vår reseledare tar oss med till den magnifika medeltida stadens kärna. Det blir tid för shopping och egen middag innan vi på egen hand går tillbaka till hotellet. Transport ca. 6 mil.
Dag 7, Efter frukost lämnar vi Parmaområdet och styr färden norrut. Vi far genom den vackra Adigedalen, och innan Brennerpasset stannar vi till vid Kloster Neustift Abbazia Di Novacella. Här bjuds vi på lunch och provar klostrets sortiment av viner. Vi far vidare mot staden Innsbruck och checkar in på Hotel Grauer Bär. Dagen avslutas med gemensam middag på hotellet. Transport ca. 37 mil.
Dag 8, Efter frukost bär färden mot södra Tyskland. Vi stannar utmed vägen för egen lunch. Frampå eftermiddagen är vi framme hos Claussen Wintzerheimer för att prova de välkända Frankenvinerna som tappas på bockbutelj. Vi åker vidare till staden Kitzingen för incheckning på Hotel Esbach Hof. Dagen avslutas med gemensam middag på hotellet. Transport ca. 42 mil.
Dag 9, Efter frukost blir det ledig tid i vinbyn Ochsenfurt som ligger vackert i landskapet utmed floden Main. Byn har medeltida bebyggelse med pittoreska gränder och korsvirkeshus. Det passar kanske med förmiddagsfika innan bussen tar oss norrut. Vi stannar under färden för kortare pauseroch egen lunch. Sen eftermiddag kommer vi fram till Hotel Landhaus Eden, Soltau. Det är ett rustikt lantligt värdshus, och där bjuds vi på avskedsmiddag från det lokala köket. Transport ca. 47 mil.
Dag 10, Vi åker ganska tidigt efter frukost för att hinna med färjan Puttgarden - Rödby. Efter två och halv timmars färd är vi framme i Helsingör och tar färjan över till Helsingborg. Efter ytterligare färd med matpaus är vi åter i Skaraborg vid åttatiden. Transport ca. 72 mil.
Resfakta och bokning
Pris; 22.500:-/person med del i dubbelrum, enkelrumstillägg 3.700:-.
I priset ingår; Transfer Skaraborg - Landvetter, flyg Landvetter - Turin, bussresa i modern helturist buss, inklusive färjor och vägavgifter, nio övernattningar i dubbelrum med frukost i minst trestjärniga hotell, sju middagar exkl. dryck, fem luncher exkl. dryck, fem vinprovningar, provning av balsamvinäger, guidning två dagar av Susanne Bayer och reseledare Åsa Fjordmarks tjänster.
Priset på resan är beräknad efter en valutakurs, 1 Euro = 11.50 SEK. Arrangören förbehåller sig rätten att justera priset vid ändrade förutsättningar vad gäller valutakursen.
När resenärerna utgår från Skaraborg ingår transport Skaraborg - Landvetter. Blir det tillräckligt många bokningar från Bohuslän kan transport till Landvetter ordnas.
Enoteca Gärdstorp är ansvarig för resan och har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.