När resan betyder lika mycket som resmålet!

Ischia-Franken

Ischia/Campanien/Alto Adige/Franken 16 - 25 oktober 2022

Ischia bosattes allra först av greker, sedan kom romarna. Ön har under lång tid styrts från Napoli med kungar från både Spanien och Frankrike. Det har skapat en unik mångkultur och  ett mångfacetterat levnadssätt. Maten är en av de allra viktigaste ingredienserna för öns invånare. Där finns solmogen frukt, fisk och skaldjur från ett azurblått hav, och vad vulkanens sluttning har att erbjuda. Allt vad en kock kan önska sig! Epomeo är öns vulkan som sedan länge slocknat, och den är täckt av evig grönska, och varma källor stiger upp ur dagen. Vinodlingar klänger sig fast längs sluttningarna och ger spännande viner med bra struktur.

På Ischia kommer vi att bo 4 nätter med havet och genuina restauranter på gångavstånd.

Vi känner den speciella atmosfären från den pulserande staden Neapel där vi bor två nätter. Den ligger vackert  och exotiskt mellan Medelhavet och den vilande vulkanen Vesuvius. Den utgrävda staden Pompei ger oss unika bilder av hur människor levde där för tvåtusen år sedan. Vi besöker en äkta buffelfarm och  smakar dess egengjorda buffelmozzarella.

Flyget tar oss till Verona där Stenstorps Buss möter upp. Färden går genom den vackra och storslagna Adigedalen, och vi provar karaktärsfulla viner i vinbyn Caldaro. I tyska Bayern gör vi ett stopp för att prova trevliga viner av typen "Bockbeutel" från Franken.

Till vår hjälp har vi vår svenska guide Anna Rudh.

Program

Dag 1, söndag 16 okt.

Det blir tidig transfer till Landvetter och planet lyfter kl. 06.00 mot Neapel med mellanlandning i Frankfurt. Planet landar kl 12.05 och där väntar lokal buss för att köra oss till hamnen i Pozzuoli som ligger strax utanför Neapel. Vi tar båten över till ön Ischia och når fram till vårt hotell San Francesco som ligger några hundra meter från havet vid stranden San Francesco. Det blir några timmars ledig tid innan dagen avslutas med middag på hotellet. Transport ca. 18 mil varav ca. 16 mil i Sverige.

Dag 2, måndag 17 okt.

Efter frukost far vi Ischia runt med buss och Anna som guide. Vi åker runt hela ön och passerar igenom byarna som ligger som ett radband utmed öns kustlinje. Bussen gör ett stopp vid Castello Aragonese, som är en medeltida borg väl värd att besöka. Det blir tid för egen lunch innan vi stannar till hos Bernardo och Maria. I sin källare gör de sitt eget vin som vi provar tillsammans med hemlagat tilltugg. Väl tillbaka blir det tid för terminalbad på hotellet, eller varför inte promenera längs den vackra kustlinjen till närbelägna Forio. Dagen avslutas med gemensam middag på hotellet. Transport ca. 4 mil.

Dag 3, tisdag 18 okt.

Efter frukost promenerar vi till trädgård La Mortella. Där finns växter och träd av alla de slag från tropiska världen. Efter besöket äter vi gemensam lunch på La Mortella. Bussen tar oss sedan till Cantine Antonio Mazzella. Där provar vi vin som utmärkt sig som de absolut bästa vinerna i Italien! Vi far tillbaka till hotellet, och det är kanske skönt med ett bad i havet innan dagen avslutas med middag på hotellet. Transport ca. 2 mil.

Dag 4, onsdag 19 okt.

Denna dag är helt ledig från gemensamma aktiviteter. Det är kanske skönt att bara ta det lugnt med ett glas vin vid Medelhavets strand, eller shoppa runt bland alla  små butiker. Den som önskar motion kan vandra upp till toppen av Mount Epomeo som når en höjd av 789 meter över havet. Väl där har man en fantastisk utsikt över hela ön och man ser den vackra Neapelbukten i fjärran. Det går båtar till ön Capri för den som önskar besöka Axel Muntes Villa San Michele. Dagen avslutas med gemensam middag på hotellet. Transport 0 mil.

Dag 5, torsdag 20 okt.

Det blir tidig frukost och avfärd med båten till Pozzuoli. Väl i land blir det rundtur med bussen i staden med omgivningar. Anna guidar oss runt i stadskärnan bland historiska byggnader och trånga gränder. Där äter vi också egen lunch. Efter incheckning på centralt belägna Hotel Palazzo Salgar blir det tid för att själva upptäcka staden. Anna ger oss allt det stöd som vi behöver för shopping, besöka museum eller vandra runt i denna livliga stad. Dagen avslutas med gemensam middag på hotellet. Transport ca. 2 mil.

Dag 6, fredag 21 okt.

Efter frukost tar bussen oss till Caseifio Taverna Penta. Där är  en buffelfarm med eget mejeri som drivs av svenska Flavia och hennes man. Vi besöker mejeriet för att se hur den eftertraktade buffelmozzarellan framställs. Sedan bär det av till gården där vi vandrar runt bland mjölkande buffelkor. Vid den gemensamma lunchen provar vi hur äkta helt färsk buffelmozzarella smakar. Bussen tar oss sedan till Pompei. Staden blev helt begravd i aska år 79 e.k. av vulkanen Vesuvius utbrott. Delar av staden är utgrävd och visar hur den var uppbyggd för tvåtusen år sedan, och hur människornas vardag tedde sig. Vi åker tillbaka till hotellet i Napoli och kvällen disponeras för egen tid och middag. Transport ca. 15 mil.

Dag 7, lördag 22 okt.

Efter tidig frukost tar vi flyget till Verona där Stenstorps Buss möter upp. Vi far norrut och stannar längs vägen  för egen lunch. Frampå eftermiddagen är vi framme i vinbyn Caldaro som ligger vackert inbäddat mellan höga alptoppar  och omgivit av sluttande vinodlingar. Vi provar högklassiga vita och röda viner hos Stephan Sölva på Weingut Tenuta Peter Sölva. Vi övernattar på Hotel Bon Alpina, Igls som ligger vackert inbäddat i de Österrikiska alperna. Dagen avslutas med gemensam middag på hotellet. Transport ca. 28 mil.

Dag 8, söndag 23 okt.

Efter frukost lämnar vi alpbyn Igls och styr mot tyska Bayern. Vi stannar på vägen för egen lunch, och på eftermiddagen når vi fram till vinbyn Iphofen. Vinprovning väntar hos Wintzheimer Claussen. Han är erkänt duktig vinmakare med ett brett sortiment av mycket prisvärda vita viner. Vi checkar in på Esbach Hof, Kitzingen för övernattning och gemensam middag. Transport ca. 40 mil.

Dag 9, måndag 24 okt.

Efter frukost bär färden norrut mot Nordtyskland. Vi stannar utmed vägen för egen lunch och når fram till utkanten av Lübeck för övernattning och avskedsmiddag. Transport ca. 59 mil.

Dag 10, tisdag 25 okt.

Efter frukost startar vi tidig färd mot Puttgarden. På färjan till Rödby passar det kanske med egen lättare lunch. Det är två timmars färd i Danmark innan vi når fram till Helsingör. Vi tar färjan över till Helsingborg och på vägen hem mot Skaraborg stannar vi för egen middag någonstans i Småland. Vi beräknar att vara tillbaka i Skaraborg vid åttatiden. Transport ca. 65 mil.

 

Resfakta

Pris: 17.900:-/person med del i dubbelrum, enkelrumstillägg 3.000:-.

Priset på resan är satt utifrån 1 EURO = 10,20 SEK. Frivilligt avbeställnigsskydd, 500:-/person.

I priset ingår: Transfer med buss till Landvetter, flyg Landvetter-Neapel, flyg Neapel-Verona, bussresa i modern turistbuss inkl. vägavg., och färjor, busstransporter på ön Ischia och i Neapel området, 9 övernattningar med frukost, 8 middagar, 2 luncher, 4 vinprovningar, 2 inträden, samt Anna Rudhs och Bo Högbergs tjänster.

Stenstorps Buss är ansvarig arrangör för denna resa och har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

FULLT!